piątek, 20 października 2017

Grillowanie jesienią

Witajcie :)

Grillowanie to zdecydowanie domena Amerykanów. Święto Niepodległości, czyli 4 lipca w USA nie odbędzie się bez grilla i słynnego barbecue. 
Jednak od kilku lat Polska zaczęła zdecydowanie dominować wśród krajów, gdzie grillowanie stało się bardzo popularnym sposobem na spędzanie wolnego czasu. Najwięcej grillujemy wiosną i latem. Długi weekend majowy spędzamy najczęściej na grillu ze znajomymi lub rodziną. Grillowanie może być również bardzo przyjemne jesienią, a nawet zimą. 
Złota, piękna, jesień sprzyja spotkaniom przy grillu w gronie najbliższych czy dobrych znajomych. W słoneczny, ciepły jesienny dzień zamiast typowego obiadu możemy zaserwować naszej rodzinie potrawy z grilla w ogrodzie. W chłodniejsze jesienne wieczory bardziej doceniamy ciepło i zapachy roznoszące się z rozgrzanego grilla.
Grill o tej porze roku to też bogactwo owoców i warzyw jakie możemy przyrządzić na grillu. Możemy rozkoszować się grillowanymi jabłkami i gruszkami. Które pasują zarówno do deserów jaki i do mięs. Wybór warzyw na grilla mamy bardzo duży: papryka, dynia, bakłażan, cukinia, brokuł, kapusta, ziemniaki, kolby kukurydzy.
Owoce i warzywa grilluje się bardzo szybko. Wystarczy 10 minut dla warzyw, a dla owoców 
5 minut. Zarówno warzywa jak i owoce zawierają dużo wody, więc nie możemy ich położyć bezpośrednio na ruszt. Musimy pamiętać o specjalnych tackach lub o foli aluminiowej, ewentualnie sprawdzi się też naczynie typu wok. Warzywa również tak jak mięso możemy zamarynować np. w oliwie z oliwek czy sosie sojowym lub sosie barbecue. Warzywa wystarczy zamarynować na 30 minut przed położeniem ich na grill. Mięso potrzebuje o wiele więcej czasu by było soczyste, miękkie i aromatyczne. 
Obecnie bez problemów możemy grillować na zewnątrz, jak i w domu. W ogrodzie czy na działce sprawdzi się grill węglowy i gazowy. W domu, na balkonie zdecydowanie elektryczny. Bogaty wybór grilli możemy znaleźć na stronie http://www.top-grille.pl/. Są tam dostępne grille znanej i cenionej amerykańskiej marki Weber. Obecnie Weber to nie tylko sprzęt do grillowania, to też doświadczenie w sztuce grillowania, książki kucharskie 
i warsztaty kulinarne. W Top Grille możemy znaleźć bogatą ofertę grilli ogrodowych: węglowych, gazowych i elektrycznych oraz nowoczesne elektryczne grille domowe. 
Są tam dostępne również ogrodowe wędzarnie i oryginalne akcesoria do grillowania oraz do czyszczenia grilla.

Grill Weber w jesiennym klimacie.



  Zdrowe jedzenie z grilla, czyli grillowana cukinia i bakłażan.
 Foto 1-5 top-grille.pl

Foto 6 thepioneerwoman.com

Gdy mamy ku temu warunki i miejsce możemy na stałe zamontować grill 
w swoim ogrodzie. W tym przypadku najlepiej sprawdzi się grill gazowy.

 Foto 7-8 pin-insta-decor.com

 Foto 9 cybball.com


Foto 10-11 sitehouse.net

Lekkie, nowoczesne grille węglowe możemy wszędzie ze sobą zabrać. 
Nie potrzebują one stałego miejsca w ogrodzie.
 Foto 12 ionwkathy.tumblr.com

Grill ogrodowy może być również wyposażony w dodatkowy mobilny blat roboczy.
Foto 13 lowes.com

Zimą również możemy grillować na zewnątrz, albo w domu. W mieszkaniu musi 
być to grill elektryczny.


Foto 14-16 top-grille.pl

My Polacy lubimy grillować, a dzięki odpowiedniemu grillowi możemy robić to przez cały rok, 
a nie tylko wiosną i latem. Grill nie jest też zarezerwowany dla osób posiadających ogród czy działkę. Dzięki nowoczesnym, wysokiej jakości grillom elektrycznym możemy bezpiecznie grillować na balkonie w mieszkaniu. A także wewnątrz mieszkania, w naszej kuchni. Taki grill nie wytwarza dymu podczas grillowania, a cały tłuszcz z mięsa spływa do specjalnie wyznaczonej przestrzeni. Ułatwia to czyszczenie grilla, a przyrządzone potrawy są zdrowsze. 
Ciekawa jestem czy lubicie grillować i czy grillujecie również jesienią ?



Pięknie wam dziękuję za wszystkie komentarze i waszą obecność na blogu:)
Pozdrawiam ciepło wszystkich odwiedzających mój blog :)
Z radością witam nowych czytelników mojego bloga :)

Miłego weekendu :))

  

21 komentarzy:

  1. O cukinia i bakłażan z grilla, mniam :)
    Świetny klimat na tym grillowaniu.
    I faktycznie jesienią to też fajny pomysł.
    A zimą... tego się nie spodziewałam :)
    Uściski serdeczne.

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale mam teraz smaka na takie grillowane warzywa:) U mnie sezon grillowy kończy się wraz z latem ale przy ładnej pogodzie jesienią... czemu nie? :) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  3. Taki grill pięknej jesieni z pięknej widokiem....cos wspanialego :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Marzy mi się gril zimą. Może nie jest to pora na dłuższe siedzenie na dworze, ale może to być ciekawe doświadczenie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Piękne inspiracje z grillem w roli głównej. Cukinia i rybka z grilla smakują wspaniale! A w zimie kiełbaski z ogniska po kuligu są najlepsze;) Pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń
  6. Zawsze przedwcześnie kończyłam sezon grilowy. Muszę w tym roku zaprosić znajomych na zimowe grilowanie, wygląda to rewelacyjnie.

    OdpowiedzUsuń
  7. Uwielbiam potrawy z grilla. Szkoda, że sezon u nas się kończy tak wcześnie.

    OdpowiedzUsuń
  8. Fantastyczne propozycje :)))) Ale mi smaka narobiłas :D

    OdpowiedzUsuń
  9. Żałuję, że wcześniej nie natrafiłem na ofertę tego sklepu internetowe - gdy byłem w tym roku na wakacjach w Gdyni i szukaliśmy grilli (między innymi w Auchanie, w Rivierze), nie natrafiliśmy na nic sensownego i niestety, musieliśmy ratować się grillami jednorazowymi.

    OdpowiedzUsuń
  10. Piękne zdjęcia wybrałaś. Te z grillem nad brzegiem jeziora po prostu cudne. Spoglądam na nie z tęsknotą.
    Uwielbiam potrawy z grilla. I tu mnie zaskoczyłaś kapustą, ponieważ jej nigdy nie grillowałam. Koniecznie muszę spróbować.
    Pozdrawiam :))

    OdpowiedzUsuń
  11. Jesienią nie zdarza nam się już grillowanie, ale muszę przyznać, że skusiłaś mnie tymi zdjęciami i chyba namówię męża na odpalenie grilla w tym tygodniu. Ziemniaczki i kiełbaską będą, a co :). Moc uścisków :).

    OdpowiedzUsuń
  12. Aż mam ochotę zjeść coś z grilla jak na to patrzę :)
    Może jeszcze rozstawię mimo chłodnej pogody :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Grill jesienią? Jest to jakaś opcja, ale jak dla mnie niezbyt przyjemna. Za zimno.

    OdpowiedzUsuń
  14. Grillowanie rzeczywiście kojarzy mi się z latem i z wiosną, ale i teraz, jesienią można by coś ugrillować jeszcze:) Może kiedyś we własnym domku będziemy szaleć z grillowaniem?:) PS. Jak zwykle piękne zdjęciowe inspiracje

    OdpowiedzUsuń
  15. Grillowanie w tak pięknych miejscach, to wielka frajda:) Świetny sprzęt zaprezentowałaś Aniu:) Szkoda, że sezon grillowy już się kończy. Pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
  16. Aż mam ochotę na grilla jak na to patrzę :)
    Może będzie jeszcze jakiś w miarę ciepły jesienny dzień i uda się zrobić :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Ja jakoś nie jestem wielką fanką grilla. Nie wiem może nie jadłam żadnych fantastycznych potraw z niego. Albo słabych kucharzy miałam.

    OdpowiedzUsuń
  18. Ja uwielbiam grillowanie, nawet jesienią w ładną pogodę można tak spędzić czas;)

    OdpowiedzUsuń
  19. My nawet zimą grilowaliśmy jak była ochota na kiełbasę z grilla to trzeba było sobie ją zrobić ;)

    OdpowiedzUsuń
  20. W tym roku to zaliczyłam tylko dwa grille. Jesienią jednak jest zbyt chłodno by siedzieć na pozamiejskiej działce, za to grilowanie przy domku może być całkiem przyjemne :)

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękuję za wasze komentarze :) Staram się zawsze na każdy odpowiedzieć :)