środa, 24 marca 2021

Różne metody parzenia kawy, czyli czy na pewno potrzebuję ekspresu?

 Witajcie :)

Istnieje przeświadczenie, że do zrobienia smacznej kawy koniecznie potrzebny jest kosztowny ekspres automatyczny, który zrealizuje za nas całą pracę. Bezspornie ekspresy do kawy są w stanie przenieść kawiarniane specjały do naszego domu, ale niekoniecznie są nieodzownym narzędziem do przygotowania kawy. Dzisiaj zademonstrujemy kilka metod parzenia kawy, które są znacznie tańszą alternatywą dla ekspresu i zapewniają nam niesamowite doświadczenia smakowe.

Kawiarka

Kawiarka znana jest też pod nazwą makinetka, kupres, kafetiera lub po prostu czajniczek Moka. Jest to włoskie urządzenie, które bawi fanów kawy już od lat 30 ubiegłego wieku. Wyglądem przypomina typowy czajnik i składa się z trzech kluczowych części - dolnego zbiornika na wodę, sitka na kawę oraz górnego zbiornika na finalny napar. Obecne czajniki niewiele różnią się od pierwotnego egzemplarza.
Kawiarka podobnie jak ekspres parzy kawę pod ciśnieniem, jednakże jest ono zdecydowanie niższe, ponieważ nie przekracza 2 barów. Do zaparzenia kawy w kawiarce potrzebne jest źródło ciepła. Na rynku możemy znaleźć urządzenia przeznaczone do palników gazowych i do płyt indukcyjnych.
Użycie kawiarki jest banalnie proste, a rezultaty są rewelacyjne. Dolny zbiornik należy wypełnić wodą tuż pod zaworek bezpieczeństwa, do sitka wsypać zmieloną kawę, całe urządzenie mocno skręcić i ustawić na palniku. Po paru minutach osiągniemy wyrazisty i intensywny napar, który znacznie przypomina włoskie espresso.
Kawiarki posiadają swoich zwolenników na całym świecie dzięki temu, że w bardzo prosty sposób pozwalają przygotować wyśmienitą kawę, a ich ceny nikogo nie odstraszają.



Alternatywne metody parzenia kawy

Alternatywne metody parzenia swoją wielką popularność zyskały wraz z Trzecią Falą Kawy, więc całkiem niedawno. Umożliwiają sporządzić wysokiej klasy kawę o czystym, niezaburzonym smaku i co szczególnie ważne bez fusów. Drip, chemex oraz aeropress to urządzenia, które oprócz atrakcyjnego naparu gwarantują świetną rozrywkę. Do parzenia w nich wykorzystuje się przeważnie wysokiej jakości jasno palone kawy segmentu specialty, z których potrafią wydostać najlepsze właściwości smakowe.

1. Chemex

Chemex to szklane narzędzie, które wyglądem przypomina wazon na kwiatki. Skonstruował go chemik Peter Schlumbohm w 1941 roku, a chemex tak głęboko zakorzenił się w amerykańskiej sztuce, że jest prezentowany w nowojorskim Museum of Modern Art.
Chemex działa na zasadzie przelewu, a do parzenia w nim kawy wykorzystuje się papierowych filtrów, które izolują fusy od naparu. Szczególnie istotne podczas parzenia kawy tą metodą jest odnoszenie się do kilku zasad. Musimy zachować prawidłowe proporcje kawy oraz wody (8g/100ml), temperatura wody powinna wynosić 88-94 °C, a czas parzenia nie powinien przekroczyć 4 minut.


2. Drip

Drip to urządzenie, które pracuje na bardzo podobnej zasadzie co chemex. Wymaga użycia papierowych filtrów, które wyodrębnią fusy od naparu. Drip z wyglądu przypomina lejek i może być zrobiony ze stali, szkła bądź tworzywa sztucznego. Z produkcji dripów słynie japońska firma Hario, która wytwarza te znakomite zaparzacze do kawy już ponad sto lat. 
Jeżeli chcesz zaparzyć idealną kawę w dripie, musisz odnosić się do niezmiernie istotnych zasad tak samo, jak w przypadku chemeksa. Sugerowana porcja kawy to 5-6 g kawy/100 ml wody, której temperatura powinna sięgać 85 – 94˚C. Proces parzenia kawy powinien trwać blisko 3 minuty.


3. Aeropress

Aeropress to stosunkowo nowe urządzenie, które działaniem wyraźnie różni się od wspomnianych wcześniej chemeksa i dripa. Plastikowy przyrząd, który wyglądem przypomina dużą strzykawkę i funkcjonuje na tej samej zasadzie, został skonstruowany w 2005 roku.
Przygotowanie kawy w aeropressie na samym początku może stwarzać małe problemy, ale z czasem staje się to zwyczajem, od którego nie można się odzwyczaić. Składa się z trzech głównych części - cylindra, sitka oraz tłoku z gumową uszczelką.
Tak jak każda metoda alternatywna posiada swoje reguły, tak również w przypadku aeropressu musimy się do nich odnosić. Na przygotowanie całego aeropressu musimy użyć 18-22 g kawy i wody o temperaturze 88-94˚C. W pierwszej kolejności należy złożyć tłok z cylindrem i nasypać świeżo zmieloną kawę. Następnie kawę zalewamy wodą i zakręcamy sitem z papierowym filtrem. Teraz wystarczy postawić aeropress na dzbanku bądź szklance i jednostajnym ruchem przepchać cały napar. Czas parzenia powinien wynosić blisko 2,5-3 minuty.


Każda z przytoczonych metod parzenia pozwala na przyrządzenie wspaniałej kawy, która oczaruje swoim smakiem i aromatem. Jeżeli interesuje Cię kawa wysokiej klasy, a nie chcesz inwestować w drogie narzędzie, to właśnie przedstawiliśmy Ci idealne alternatywy, na które warto zwrócić swoją uwagę.

Artykuł powstał przy współpracy z firmą konesso.pl.

Ciekawa jestem którą metodę parzenia kawy znacie, a którą byście chętnie wypróbowali ?


Pięknie dziękuję za wszystkie komentarze i waszą obecność na blogu:)

   Pozdrawiam serdecznie wszystkich odwiedzających mój blog :)

 Z radością witam nowych czytelników :)

Trzymajcie się zdrowo i ciepło :)


18 komentarzy:

  1. Bardzo lubiłam kawę z dripa. Teraz mam niewielki ekspres na kawę w saszetkach oraz mieloną i tak bardzo ją lubię, że drip poszedł w zapomnienie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Lubię zapach kawy ale jej nie piję :).

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetnie wyszło, pewnie też pysznie smakuje ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Mam drip, ale mam ochotę kupić kawiarkę :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Zupełnie się na tym nie znam bo nie pije kawy :-).

    OdpowiedzUsuń
  6. Super rozwiązania. Piję kawę, ale rano musi być " zębówka" na rozruch:-)

    OdpowiedzUsuń
  7. Będę musiała się w końcu zaopatrzyć!

    OdpowiedzUsuń
  8. Mam taką makietkę i przyznam że dawno jej nie używałam.

    OdpowiedzUsuń
  9. JA po prostu zalewam, ale jeśli idę do kawiarni to wymagam dobrej jakosci :)

    OdpowiedzUsuń
  10. kawa to zycie! uwielbiaaaaaaaaam :D

    OdpowiedzUsuń
  11. Ja nie przepadam za kawą, jednakże metody jej zaparzania są ciekawe :D
    Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  12. Niestety, ja tylko mogę zbożową, więc zalewam zwykłym czajnikiem. Jednak podane przez Ciebie rozwiązania na parzenie kawy uważam za bardzo ciekawe i interesujące. Nawet przez jakiś czas zastanawiałam się, czy nie kupić sobie kawiarki, jednak jakoś mi przeszło. Pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń
  13. Narobiłaś mi tym postem ochoty na kawę:) Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  14. nie ma to jak dobra kawa :D choć kawoszem nie jestem, to bardzo lubię w weekend zaparzyć sobie kawkę w kawiarce :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Ja jestem fanką kawy z ekspresu. Choć ta z kawiarki też jest pyszna

    OdpowiedzUsuń
  16. Jestem totalnym kawoszem, dawno nie trafiłam na taki przyjemny wpis, super :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Świetny i bardzo wartościowy wpis. Podoba mi się.

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękuję za wasze komentarze :) Staram się zawsze na każdy odpowiedzieć :)