Witajcie :)
Grillowanie to zdecydowanie domena Amerykanów. Święto Niepodległości, czyli 4 lipca w USA nie odbędzie się bez grilla i słynnego barbecue.
Jednak od kilku lat Polska zaczęła zdecydowanie dominować wśród krajów, gdzie grillowanie stało się bardzo popularnym sposobem na spędzanie wolnego czasu. Najwięcej grillujemy wiosną i latem. Długi weekend majowy spędzamy najczęściej na grillu ze znajomymi lub rodziną. Grillowanie może być również bardzo przyjemne jesienią, a nawet zimą.
Złota, piękna, jesień sprzyja spotkaniom przy grillu w gronie najbliższych czy dobrych znajomych. W słoneczny, ciepły jesienny dzień zamiast typowego obiadu możemy zaserwować naszej rodzinie potrawy z grilla w ogrodzie. W chłodniejsze jesienne wieczory bardziej doceniamy ciepło i zapachy roznoszące się z rozgrzanego grilla.
Grill o tej porze roku to też bogactwo owoców i warzyw jakie możemy przyrządzić na grillu. Możemy rozkoszować się grillowanymi jabłkami i gruszkami. Które pasują zarówno do deserów jaki i do mięs. Wybór warzyw na grilla mamy bardzo duży: papryka, dynia, bakłażan, cukinia, brokuł, kapusta, ziemniaki, kolby kukurydzy.
Owoce i warzywa grilluje się bardzo szybko. Wystarczy 10 minut dla warzyw, a dla owoców
5 minut. Zarówno warzywa jak i owoce zawierają dużo wody, więc nie możemy ich położyć bezpośrednio na ruszt. Musimy pamiętać o specjalnych tackach lub o foli aluminiowej, ewentualnie sprawdzi się też naczynie typu wok. Warzywa również tak jak mięso możemy zamarynować np. w oliwie z oliwek czy sosie sojowym lub sosie barbecue. Warzywa wystarczy zamarynować na 30 minut przed położeniem ich na grill. Mięso potrzebuje o wiele więcej czasu by było soczyste, miękkie i aromatyczne.
5 minut. Zarówno warzywa jak i owoce zawierają dużo wody, więc nie możemy ich położyć bezpośrednio na ruszt. Musimy pamiętać o specjalnych tackach lub o foli aluminiowej, ewentualnie sprawdzi się też naczynie typu wok. Warzywa również tak jak mięso możemy zamarynować np. w oliwie z oliwek czy sosie sojowym lub sosie barbecue. Warzywa wystarczy zamarynować na 30 minut przed położeniem ich na grill. Mięso potrzebuje o wiele więcej czasu by było soczyste, miękkie i aromatyczne.
Obecnie bez problemów możemy grillować na zewnątrz, jak i w domu. W ogrodzie czy na działce sprawdzi się grill węglowy i gazowy. W domu, na balkonie zdecydowanie elektryczny. Bogaty wybór grilli możemy znaleźć na stronie http://www.top-grille.pl/. Są tam dostępne grille znanej i cenionej amerykańskiej marki Weber. Obecnie Weber to nie tylko sprzęt do grillowania, to też doświadczenie w sztuce grillowania, książki kucharskie
i warsztaty kulinarne. W Top Grille możemy znaleźć bogatą ofertę grilli ogrodowych: węglowych, gazowych i elektrycznych oraz nowoczesne elektryczne grille domowe.
Są tam dostępne również ogrodowe wędzarnie i oryginalne akcesoria do grillowania oraz do czyszczenia grilla.
i warsztaty kulinarne. W Top Grille możemy znaleźć bogatą ofertę grilli ogrodowych: węglowych, gazowych i elektrycznych oraz nowoczesne elektryczne grille domowe.
Są tam dostępne również ogrodowe wędzarnie i oryginalne akcesoria do grillowania oraz do czyszczenia grilla.
Grill Weber w jesiennym klimacie.
Zdrowe jedzenie z grilla, czyli grillowana cukinia i bakłażan.
Foto 1-5 top-grille.pl
Foto 6 thepioneerwoman.com
Gdy mamy ku temu warunki i miejsce możemy na stałe zamontować grill
w swoim ogrodzie. W tym przypadku najlepiej sprawdzi się grill gazowy.
Foto 7-8 pin-insta-decor.com
Foto 9 cybball.com
Foto 10-11 sitehouse.net
Lekkie, nowoczesne grille węglowe możemy wszędzie ze sobą zabrać.
Nie potrzebują one stałego miejsca w ogrodzie.
Foto 12 ionwkathy.tumblr.com
Grill ogrodowy może być również wyposażony w dodatkowy mobilny blat roboczy.
Foto 13 lowes.com
Zimą również możemy grillować na zewnątrz, albo w domu. W mieszkaniu musi
być to grill elektryczny.
Foto 14-16 top-grille.pl
My Polacy lubimy grillować, a dzięki odpowiedniemu grillowi możemy robić to przez cały rok,
a nie tylko wiosną i latem. Grill nie jest też zarezerwowany dla osób posiadających ogród czy działkę. Dzięki nowoczesnym, wysokiej jakości grillom elektrycznym możemy bezpiecznie grillować na balkonie w mieszkaniu. A także wewnątrz mieszkania, w naszej kuchni. Taki grill nie wytwarza dymu podczas grillowania, a cały tłuszcz z mięsa spływa do specjalnie wyznaczonej przestrzeni. Ułatwia to czyszczenie grilla, a przyrządzone potrawy są zdrowsze.
Ciekawa jestem czy lubicie grillować i czy grillujecie również jesienią ?
Pięknie wam dziękuję za wszystkie komentarze i waszą obecność na blogu:)
Miłego weekendu :))
Gdy mamy ku temu warunki i miejsce możemy na stałe zamontować grill
w swoim ogrodzie. W tym przypadku najlepiej sprawdzi się grill gazowy.
Foto 7-8 pin-insta-decor.com
Foto 9 cybball.com
Lekkie, nowoczesne grille węglowe możemy wszędzie ze sobą zabrać.
Nie potrzebują one stałego miejsca w ogrodzie.
Grill ogrodowy może być również wyposażony w dodatkowy mobilny blat roboczy.
Foto 13 lowes.com
Zimą również możemy grillować na zewnątrz, albo w domu. W mieszkaniu musi
być to grill elektryczny.
My Polacy lubimy grillować, a dzięki odpowiedniemu grillowi możemy robić to przez cały rok,
a nie tylko wiosną i latem. Grill nie jest też zarezerwowany dla osób posiadających ogród czy działkę. Dzięki nowoczesnym, wysokiej jakości grillom elektrycznym możemy bezpiecznie grillować na balkonie w mieszkaniu. A także wewnątrz mieszkania, w naszej kuchni. Taki grill nie wytwarza dymu podczas grillowania, a cały tłuszcz z mięsa spływa do specjalnie wyznaczonej przestrzeni. Ułatwia to czyszczenie grilla, a przyrządzone potrawy są zdrowsze.
Ciekawa jestem czy lubicie grillować i czy grillujecie również jesienią ?
Pięknie wam dziękuję za wszystkie komentarze i waszą obecność na blogu:)
Pozdrawiam ciepło wszystkich odwiedzających mój blog :)
Z radością witam nowych czytelników mojego bloga :)
Z radością witam nowych czytelników mojego bloga :)
Miłego weekendu :))
O cukinia i bakłażan z grilla, mniam :)
OdpowiedzUsuńŚwietny klimat na tym grillowaniu.
I faktycznie jesienią to też fajny pomysł.
A zimą... tego się nie spodziewałam :)
Uściski serdeczne.
Ale mam teraz smaka na takie grillowane warzywa:) U mnie sezon grillowy kończy się wraz z latem ale przy ładnej pogodzie jesienią... czemu nie? :) Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńTaki grill pięknej jesieni z pięknej widokiem....cos wspanialego :)
OdpowiedzUsuńMarzy mi się gril zimą. Może nie jest to pora na dłuższe siedzenie na dworze, ale może to być ciekawe doświadczenie :)
OdpowiedzUsuńPiękne inspiracje z grillem w roli głównej. Cukinia i rybka z grilla smakują wspaniale! A w zimie kiełbaski z ogniska po kuligu są najlepsze;) Pozdrawiam serdecznie
OdpowiedzUsuńZawsze przedwcześnie kończyłam sezon grilowy. Muszę w tym roku zaprosić znajomych na zimowe grilowanie, wygląda to rewelacyjnie.
OdpowiedzUsuńUwielbiam potrawy z grilla. Szkoda, że sezon u nas się kończy tak wcześnie.
OdpowiedzUsuńFantastyczne propozycje :)))) Ale mi smaka narobiłas :D
OdpowiedzUsuńŻałuję, że wcześniej nie natrafiłem na ofertę tego sklepu internetowe - gdy byłem w tym roku na wakacjach w Gdyni i szukaliśmy grilli (między innymi w Auchanie, w Rivierze), nie natrafiliśmy na nic sensownego i niestety, musieliśmy ratować się grillami jednorazowymi.
OdpowiedzUsuńPiękne zdjęcia wybrałaś. Te z grillem nad brzegiem jeziora po prostu cudne. Spoglądam na nie z tęsknotą.
OdpowiedzUsuńUwielbiam potrawy z grilla. I tu mnie zaskoczyłaś kapustą, ponieważ jej nigdy nie grillowałam. Koniecznie muszę spróbować.
Pozdrawiam :))
Jesienią nie zdarza nam się już grillowanie, ale muszę przyznać, że skusiłaś mnie tymi zdjęciami i chyba namówię męża na odpalenie grilla w tym tygodniu. Ziemniaczki i kiełbaską będą, a co :). Moc uścisków :).
OdpowiedzUsuńMArzenie by mieć własny taras :)
OdpowiedzUsuńAż mam ochotę zjeść coś z grilla jak na to patrzę :)
OdpowiedzUsuńMoże jeszcze rozstawię mimo chłodnej pogody :)
Grill jesienią? Jest to jakaś opcja, ale jak dla mnie niezbyt przyjemna. Za zimno.
OdpowiedzUsuńGrillowanie rzeczywiście kojarzy mi się z latem i z wiosną, ale i teraz, jesienią można by coś ugrillować jeszcze:) Może kiedyś we własnym domku będziemy szaleć z grillowaniem?:) PS. Jak zwykle piękne zdjęciowe inspiracje
OdpowiedzUsuńGrillowanie w tak pięknych miejscach, to wielka frajda:) Świetny sprzęt zaprezentowałaś Aniu:) Szkoda, że sezon grillowy już się kończy. Pozdrawiam serdecznie!
OdpowiedzUsuńAż mam ochotę na grilla jak na to patrzę :)
OdpowiedzUsuńMoże będzie jeszcze jakiś w miarę ciepły jesienny dzień i uda się zrobić :)
Ja jakoś nie jestem wielką fanką grilla. Nie wiem może nie jadłam żadnych fantastycznych potraw z niego. Albo słabych kucharzy miałam.
OdpowiedzUsuńJa uwielbiam grillowanie, nawet jesienią w ładną pogodę można tak spędzić czas;)
OdpowiedzUsuńMy nawet zimą grilowaliśmy jak była ochota na kiełbasę z grilla to trzeba było sobie ją zrobić ;)
OdpowiedzUsuńW tym roku to zaliczyłam tylko dwa grille. Jesienią jednak jest zbyt chłodno by siedzieć na pozamiejskiej działce, za to grilowanie przy domku może być całkiem przyjemne :)
OdpowiedzUsuńNo z reguły wydaje mi się, że ogólnie jesienią jest czasem jeszcze naprawdę ciepło, więc myślę, że nie ma żadnego problemu z tym, aby zrobić sobie grilla. Macie w ogóle jakiegoś sprawdzonego grilla? Zainwestowaliście w coś lepszego? Pytam, ponieważ nasz grill w ostatnim sezonie zakończył swój żywot i musimy na pewno kupić coś nowego. Sprawdzamy i rozglądamy się za czymś odpowiednim i do gustu przypadł nam grill od https://polgrill.pl/ Nie wiem, czy firma jest Wam znana, ale opinie mają świetne, grille również.
OdpowiedzUsuń57 year-old Budget/Accounting Analyst I Hamilton Pullin, hailing from Alexandria enjoys watching movies like It's a Wonderful Life and Metal detecting. Took a trip to Madara Rider and drives a Ferrari 250 Testa Rossa. Wiecej informacji
OdpowiedzUsuńpyszniotku tu
OdpowiedzUsuń