Witajcie:)
Współczesna kuchnia jest wyposażona w wiele urządzeń AGD jak toster, czajnik elektryczny, blender, mikser, kuchenka mikrofalowa, gofrownica, krajalnica do chleba, frytkownica, sokowirówka. Wszystkie te urządzenia ułatwiają nam pracę w kuchni i pozwalają na zaoszczędzenie czasu. Możemy mieć ich wiele, ograniczają nas tylko finanse i wolne miejsce w kuchni. Obecnie jest ich tyle, że potrzebujemy dużej kuchni, by je wszystkie pomieścić.
Jednak podstawowym urządzeniem, jakie powinno znaleźć się w każdej kuchni jest waga spożywcza, najlepiej elektroniczna.
Waga kuchenna ma wiele zalet. Pozwala nam precyzyjnie odmierzać produkty podczas gotowania, pieczenia, smażenia. Dzięki niej dokładnie odmierzymy składniki na ciasto jak mąkę, cukier. Waga pomaga w utrzymaniu diety i pilnowaniu kalorii. Jest niezawodna w utrzymaniu zdrowego trybu życia.
Pozwala nam ograniczyć marnowanie żywności. Zazwyczaj gotujemy za dużo np. makaronu, kaszy, ryżu, ziemniaków. Gdy zostanie nam z obiadu ryż nie zawsze mamy ochotę go ponownie wykorzystać, więc go wyrzucamy. Dzięki ważeniu łatwiej nam obliczyć ile tego ryżu jest nam potrzebne na obiad dla wszystkich domowników.
Wagi kuchenne są nieduże, zajmują mało miejsca, ważą do 5 kg, są też takie do 10 kg. Waga kuchenna pozwoli nam zważyć cięższe warzywa, owoce, mięso. Ja osobiście korzystam z wagi w swojej kuchni. Dzięki niej nie zostaje mi zbędny makaron, czy ryż z obiadu. Ułatwia mi też porcjowanie mięsa, które potem mrożę w zamrażalniku.
Waga jest istotnym urządzeniem nie tylko w naszej kuchni. Z ważeniem spotykamy się na co dzień w wielu miejscach jak markety, sklepy spożywcze, targowiska miejskie, markety budowlane. Waga stanowi ważną części kasy sklepowej, zwłaszcza samoobsługowej. Dokładny pomiar ilości danego produktu, surowca odbywa się w każdej branży naszej gospodarki. Wie o tym doskonale firma PERCIA MOLEN, która na swojej stronie https://pl.preciamolen.com/ oferuje wagi przemysłowe, spożywcze, pomostowe, laboratoryjne, podwieszane. Wagi te mają zastosowanie w branży gastronomicznej, chemicznej, w farmacji, hurtowniach, halach produkcyjnych, rolnictwie, podczas sortowania odpadów, na lotniskach.
Przy produkcji słodyczy ważenie jest potrzebne na każdym etapie produkcji. Od pobierania próbek za pomocą wagi laboratoryjnej przez kontrolę produktów paczkowanych przy użyciu wagi kontrolnej, po ważenie palet przed wysyłką za pomocą wag paletowych. Precyzyjne ważenie pozwala nam zapewnić bezpieczeństwo i jakość żywności. Percia Molen to też serwis i naprawa wag, ich legalizacja i modernizacja.
Waga odgrywa bardzo ważną rolę w naszym życiu i nie dotyczy to wagi na której sami się ważymy, czy u lekarza. Są podstawowym urządzeniem w zakładach pracy. Wiele branży nie mogłoby bez niej funkcjonować. W branży spożywczej wagi są potrzebne na każdym etapie produkcji np. cukierków. Nasz dom powinien być wyposażony przynajmniej w dwie wagi - w łazienkową i kuchenną.
Serdecznie dziękuję za wszystkie komentarze i waszą obecność na blogu:)
Zgadzam się, waga kuchenna to niezastąpione urządzenie w każdej kuchni! Pomaga nie tylko w precyzyjnym odmierzaniu składników, ale też w dbaniu o zdrowie i redukcję marnowania jedzenia. Zdecydowanie warto mieć ją pod ręką! Zapraszam do wspólnej obserwacji blogów ;)
OdpowiedzUsuńMarzy mi się duża, funkcjonalna i piękna kuchnia dla brata, bo on jest świetnym kucharze i dba o nas, o całą rodzinkę. Zgadzam się, że taka waga jest bardzo ważna w kuchni, przydaje się naprawdę często. Pozdrawiam Cię serdecznie, mam nadzieję, że masz się dobrze, czego mocno życzę. Pięknego dnia, uściski. <3
OdpowiedzUsuńWaga to podstawa.
OdpowiedzUsuń